Skisikkerhet i Narvikfjellet
Visste du at det er forbudt å oppholde seg i anlegget før og etter åpningstid? Forbudet omfatter skikjøring, randonee, truger, bruk av kjøretøy, sykkel, akebrett eller andre aktiviteter i skianlegget. Forbudet gjelder ikke for Fjellveien og barneområdet ved Skishopen, med mindre skilt og bannere i området gir annen informasjon.
Årsaken til forbudet er at anlegget regnes som en arbeidsplass og et anleggsområde når disse arbeidene (preparering, snølegging og sikring) pågår. For din egen sikkerhet, og for arbeidsforholdene til førerne av våre prepareringsmaskiner, ber vi deg om å respektere tilgangsforbudet.
Vinsj med wire under preparering
Tråkkemaskiner bruker vinsj med wire for å preparere bratte nedfarter og når det er vanskelige snøforhold. Dersom beltene begynner å skli blir selve prepareringen av dårlig kvalitet, og wiren blir derfor en forutsetning i bratt terreng. Våre driftsansatte bruker vinsj med stålwire daglig for preparering av anleggets nedfarter. Wiren er en installasjon som kan ryke under bruk, som også gjør selve tråkkemaskinen til et farlig element under prepareringen. Stålvaieren er opptil 1000 meter lang. Avhengig av terrenget vil vaieren noen ganger være skjult i snøen, og noen ganger henger den fritt i luften når prepareringsmaskinene operer. Wiren er nådeløs med en menneskekropp i fart, og kan ved ustabilt underlag flytte seg i uforutsette retninger og hastigheter. Dette er årsaken til at det er forbudt å oppholde seg i eller i nærheten av nedfarter/områder hvor preparering foregår.
Preparering med tråkkemaskin styres av veitrafikkloven, som igjen betyr at det er føreren som vil stå ansvarlig dersom det skjer en ulykke i forbindelse med preparering. Med dette som utgangspunkt er derfor tråkkemaskinførerne berettiget til å be gjester forlate anlegget/området dersom forbudet ikke blir overholdt.
Snøproduksjon
Snøproduksjon er forbundet med fare. Eksempler er isete snøhauger og endring av føre med våt snø selv ved lave temperaturer. Vi benytter slanger med svært høyt trykk, og elektriske kabler kan ligge åpent. Kontakt med disse installasjonene og en eventuell ulykke grunnet uaktsomhet kan få fatale konsekvenser. Det er ikke tillatt å være i anlegget under snøproduksjon.
Vår skipatrulje
Selv om risikoen for skader i alpinanlegg er beskjeden i forhold til alle de millioner skidager som kjøres hvert år i norske anlegg, er ulykken av den grunn ikke mindre tragisk for den som rammes. Enhver ulykke vil alltid være én for mye. Dette er det overordnede utgangspunktet for vårt arbeid med skisikkerhet. Vi har en dyktig og erfaren skipatrulje som alltid er på jobb når anlegget er åpent, og alle i patruljen er kurset i både sikring og merking av anlegget, i tillegg til det rent medisinskfaglige arbeidet.
Vi holder oss oppdatert i skisikkerhetsarbeidet gjennom god kontakt med Alpin og Fjell (Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner), som igjen har god kontakt med foreninger i andre europeiske land.
Merk
Alpin skikjøring er forbundet med en viss fare. Rusmidler og skikjøring passer ikke sammen. Overtredelse av alpinvettreglene kan medføre bortvisning fra anlegget.
Viktige telefonnummer
Skipatrulje: 900 38 464
Driftsleder: 902 44 114
Legevakt: 116 117
Akutt medisinsk hjelp: 113
Sentralbord: 905 40 088